Comuna Hășmaș – cadru geografic

Cadrul geograficTeritoriul administrativ al comunei Hăşmaş face parte din acele aşezări cu rădăcini adânci în istorie, cu urme care sunt vizibile şi astăzi, ca mărturie a existenţei şi continuităţii pe aceste meleaguri.

Hăşmaşul este situat la limita judeţului Arad, în sectorul cel mai înalt care se desfăşoară sub forma unui semicerc în partea de est unde altitudinile depăşesc 800 metri , aşa cum este vârful Pleşul cu o înălţime de 1112 metri. Aceste frumoase meleaguri, sunt situate între văile Crişului Alb şi Crişul Negru.

Comuna Hăşmaş, a cărei urmă de existenţă se pierde în negura vremurilor este aşezată între meridianul de 2208` şi paralela de 46030` în partea de vest a României, în nord-estul judeţului Arad, la poalele Munţilor Codru Moma. În partea de sud se învecinează cu comuna Archiş, în partea de vest şi nord-vest se învecinează cu comuna Beliu, iar în partea de nord se învecinează cu comuna Craiva. În partea de nord-est şi est se învecinează cu judeţul Bihor fiind comună limitrofă a judeţului Arad cu judeţul Bihor.

Comuna Hăşmaş se întinde pe o suprafaţă de 8844 ha din care suprafaţă agricolă 3462 ha, iar cea neagricolă fiind de 5382 ha, intravilan 188,15 ha. Din totalul suprafeţei de 8844 ha a comunei Hăsmaş, ponderea cea mai mare o reprezintă pădurile ( 5086 ha ) ,păşuni şi fâneţe 2293ha.


Comuna Hăsmaş este alcătuită din 6 sate:
– Hăsmaş – localitatea de reşedinţă,
– Clit – sat aparţinător
– Urvişu de Beliu – sat aparţinător
– Botfei – sat aparţinător
– Agrişu Mic – sat aparţinător
– Comăneşti – sat aparţinător.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support