Principala formă de activitate economică pe teritoriul comunei Hăşmaş o prezintă agricultura, creşterea animalelor, pomicultura, viticultura şi silvicultura.
Structura terenurilor agricole la nivelul comunei se prezintă astfel:
arabile: 1.154 ha
păşuni: 2.154 ha
fâneţe: 139 ha
livezi: 15 ha
păduri: 5.086 ha
Culturile agricole sunt cele specifice zonei: porumb, grâu, ovăz, secară, cartofi, sfeclă; animalele crescute pentru carne (şi muncă): ovine, bovine, porcine, cabaline.
Faţă de anii precedenţi, atât producţiile agricole cât şi numărul animalelor crescute este în scădere, dat fiind şi scăderea numărului populaţiei precum şi regresul înregistrat în celelalte ramuri de activitate.
Pomicultura şi viticultura se practică, individual, în cadrul gospodăriilor ţărăneşti şi mai mult pentru uzul propriu. Silvicultura, prost înţeleasă după 1990 a devenit sursă de venituri prin vânzarea materialului lemnos. Ea poate deveni activitate profitabilă printr-o preocupare mai atentă în ceea ce priveşte replantarea cu puieţi, şi îngrijirea plantaţiilor existente, fără abuzuri la tăiere. Activitatea de tip industrial nu este prezentă pe teritoriul comunei (cele câteva distilerii – cazane de ţuică, mori, nu pot constitui o activitate de acest tip).
Activităţile meşteşugăreşti: tâmplăria, cojocăritul nu se desfăşoară într-un volum intens.
Singura activitate economică cu caracter agricol desfăşurată în regim privat , o reprezintă recoltarea şi achiziţionarea ciupercilor de pădure de la populaţia autohtonă, cu scopul comercializării pe piaţa internă şi externă.
În concluzie, activităţile economice în totalitatea lor se află în regresie datorită lipsei unei pieţe sigure de desfacere a produselor coroborată de depopularea satelor (îmbătrânirea populaţiei).